Kategórie
Otvorme oči zákazníkom

Hodiny a hodinky na veky?!

Majitelia hodiniek a hodín idú za hodinárom len v prípade, že ich „miláčikovia“ prestali fungovať. Žiaľ, väčšina predajcov (aj tzv. značkových hodiniek) – ktorí v niektorých prípadoch ani nie sú hodinármi – Vám zabudnú povedať, že je potrebné sa starať o svoje hodinky. Skôr sú to predavačky – predavači, ktorých prioritou je predať tovar. V tom, ale nie je nič zlé. Spoliehajú sa na to, že kupujúci si prečíta príbalový leták, ktorý dostane k svojim hodinkám. Tieto – ak nie všetky – obsahujú len rôzne informácie o nastaveniach, o vodotesnosti, ale neobsahujú informácie o základnej údržbe. Majitelia drahších, tisíc a viac € hodiniek si myslia, že „také“ hodinky budú fungovať minimálne do konca ich života bez nejakej údržby – veď za toľko peňazí… Tak nie!

Po približne piatich rokoch príde horká káva….

Najčastejšie návštevy u hodinára sú samozrejme prípady, keď hodinky neidú presne, alebo prestali ísť. Zoberme si hodinky pod lupu z hľadiska údržby. V škole sme sa učili, že materiál nezmizne, ale sa premení. V tomto prípade sa jedná o olej, čo znižuje trenie medzi súčiastkami a tým ovplyvňuje (presný) chod hodiniek.

Jedná sa o veľmi malé množstvo oleja pri čapoch na kameni.

Znázornenie množstva oleja v miske ložiska. (Strojček pred čistením).

Ako som už spomenul, približne po piatich rokoch olej ztuhne a premení sa na „masť a prach“ čo samozrejme už nespĺňa svoju funkciu. Naopak, mix tohto materiálu funguje ako brúsna pasta a spôsobuje také škody ako na fotke nižšie.

Zalepené krokové koleso do kameňa.

Odstránenie takéhoto poškodenia je už finančne náročné. Buď sa vymení súčiastka (ak je dostupná), alebo sa navŕta nový čap (pri starých hodinách/hodinkách, kde už nie sú dostupné ND). Ak je poškodenie jednej súčiastky také rozsiahle je pravdepodobné, že aj ďalšie súčiastky môžu vykazovať podobný stav.

Je to súčiastka zo 7 ročných hodiniek po neustálom nosení a bez údržby.

Na ľavej strane nový náhradný diel, na pravej strane opotrebovaný. Zvyšok čapu s prachom na povrchu. Strojček (cal. 7750) z hodiniek zn. Breitling.

Hodinky sa opravujú. Najčastejším javom je, keď zákazník povie, že hodinky sú funkčné, ale niekedy sa zastavia, treba ich len premazať.

„Premazaný“ strojček nástenných hodín. Olej je všade, len tam nie, kde by mal byť. Nesmie sa dostať na ozubenie.

Toto by bolo najhoršie riešenie. Ešte viac by sme zrýchlili proces úplného zničenia. Čo by sa stalo, ak by sme „len“ premazali strojček? Zriedime už spomínaný ztuhnutý mix, ktorý sa dostane na čap ozubeného kolesa a tým sme dorazili strojček.

Takže správny hodinár v žiadnom prípade nezvolí pokyn zákazníka o premazanie. Strojček treba rozobrať, vyčistiť, skontrolovať súčiastky, atď. Z tohto dôvodu nie je oprava mechanických hodiniek lacnou záležitosťou (najmä s komplikáciami, ako chronograf, večný dátum, atď.).

Nenechajte sa odradiť s vyjadrením, že v hodinkách je špeciálny olej a aj výrobca udáva čistenie po siedmich rokoch (utekajte preč). Tak ako správny „autičkár“, ktorý chce jazdiť na svojom miláčiku dlho, nemení olej po 30.000km, ale po 15.000km/raz ročne, tak aj vy si nechajte svoje hodinky vyčistiť u hodinára každých päť rokov. Olej nie je v hodinkách od dátumu predaja, ale od dátumu výroby strojčeka.

Údržba platí aj na vodotesnosť. Vodotesné hodinky odporúčam otestovať každý rok. Gumené tesnenia zadného veka, korunky, tlačítok sú pod stálym tlakom a po rokoch starnú, čiže strácajú pružnosť a tesniacu funkciu aj následkom ich neustáleho mechanického používania. Samozrejme dosadne na nich prach a špina, no a ľudský pot je tiež agresívny a urobí svoje.

Na koniec spomeniem ešte kovový náramok. Spoje medzi článkami sú väčšinou oceľové hriadele (tzv. kolíky). Tieto sa po čase „zbrúsia“ následkom hmoty, ktorá sa vytvorí zo špiny a potu.

Horné dve tyče sú očividne opotrebované/zničené. Dolná je náhrada.

Ušká (tzv. barety), ktoré spájajú náramok s puzdrom hodiniek. Tieto sú väčšinou z trubiek. Tým pádom sú oveľa náchylnejšie na opotrebovanie. Preto je potrebné raz za čas vyčistiť aj náramok.

Tento článok by mohol byť aj na dlhé zimné večery.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *